Следователят от Столичното следствие Радиана Абдулова разказа пред Биволъ, че е била част от “наказателен отряд” за разследване на политици и висши чиновници. Преди две години нейният колега следовател Бойко Атанасов разкри в поредица интервюта (туктук и тук), че в  Софийска градска прокуратура е организирана “шпицкоманда”, която да води чувствителни разследвания срещу политици, като се отчита лично на Сотир Цацаров. Резултатите от разследванията са използвани за “опраскване” или “завоалиране”, шантаж и контрол. По случая беше назначена проверка от ВСС, която обаче не откри нищо нередно.

Но самите магистрати също са били под контрол с незаконни специални разузнавателни средства, за да се събира чувствителна информация по техните разследвания и да бъдат притискани – става ясно от разказа на Абдулова.

Както FrogNews съобщи, следовател Радиана Абдулова е била подслушвана и следена незаконно в продължение на 5 години. Информацията се появи след като магистратът внесе в Софийски градски съд жалбата си за над 300 дни незаконно подслушване и проследяване, като поиска 210 000 лева обезщетение за неимуществени вреди. Към жалбата са приложени и данни от Бюрото за контрол на СРС  от 2016 г., когато службата все още беше оглавявана от Бойко Рашков.

В периода между 2011 г. и 2014 г. спрямо Абдулова са били приложени незаконни СРС-та по искане на ГДБОП, ДАНС и Софийската градска прокуратура. Подслушвани са телефони, осъществявано е външно наблюдение и е прониквано в дома ѝ. Следени са и нейните близки. Разрешенията за тайните операции са дадени в нарушение на закона, от некомпетентен съд. В случая това е Софийския окръжен съд. Магистратът, който дава незаконните разрешения е покойният бивш председател Владимир Иванчев. Към момента на даването на разрешенията, по отношение на магистрати компетентен обаче е само Софийският градски съд.

По думите на Абдулова, тя е абсолютен рекордьор като обект на незаконно прилагани СРС-та. Адвокатът Георги Йорданов, който е внесъл жалбата, представлява и нейния колега Бойко Атанасов по идентично дело за незаконно подслушване. Той коментира че дисциплинарката срещу Абдулова цели тя да оттегли жалбата си или да напусне следствието и съдебната власт.

В интервю за Биволъ Радиана Абдулова разкрива механизмите на окомплектоване и контрол на наказателните отряди от магистрати, което се случва при сегашния главен прокурор Сотир Цацаров. Според нея са селекционирани качествени и честни магистрати, които да водят съвестно делата и да съберат достатъчно годни доказателства по знакови дела срещу политици. В същото време следователите са контролирани с незаконни СРС, като службите – МВР и ДАНС, се сдобиват с информация, която трябва да е следствена тайна.