Нови мерки срещу разпространението на пандемията от COVID-19 влизат в сила от днес. В шест области връщат маските в здравни, лечебни и социални заведения.

Маските са задължителни отново в лечебните и социални заведения, оптики, аптеки и дрогерии. Здравните власти препоръчват още спазване на дистанция от метър и половина на местата, където се събират повече хора и работа от вкъщи, ако това е възможно.

Според проф. Ива Христова, която е директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в мерките няма нищо ново. Тя обясни, че досега те са били силно препоръчителни, но с нарастването на броя заразени, стават задължителни.

„Далеч сме от пика, но е много късно, когато си близо до него, да прилагаш мерки”, каза проф. Христова по Нова.

Тя подчерта, че сега е моментът за някои ограничения, за да се забави темпът на нарастващите случаи. По думите на директора на НЦЗПБ неминуемо случаите на заразени с коронавирус ще се увеличават, но от нас зависи те да не стигнат твърде високи стойности.

„Вирусът ще продължи да ни изненадва не само с лятно протичане, но и трупайки мутации, никой не е сигурен какво ще се случи”, смята специалистът.