Динамично време с чести нахлувания на студен въздух ни очаква през новата седмица, сочат данните и анализите на Meteo Balkans.

След изтеглянето на средиземноморския циклон, преминал през Балканския полуостров, ще наблюдаваме временно стабилизиране на времето. Облачността над нашата страната ще е по-често значителна, с временни разкъсвания в Западна и Централна България. Ще продължи да духа умерен северозападен вятър.

През новата седмица ще премине и серия от студени атмосферни фронтове, но от тях валежи от сняг ще има предимно в планините и планинските райони.

Влошаване на времето и нови валежи очакваме към края на седмицата.

Времето в понеделник

През първия ден от новата седмица ще настъпи временно подобрение на времето. Облачността ще се разкъса, а температурите слабо ще се повишат. Привечер от северозапад облачността ще се увеличи.

Очакваните максимални температури у нас ще се повишат и ще са между 4-6°С.

Времето във вторник и сряда

Във вторник през нашата страна се очаква да премине студен атмосферен фронт. Облачността ще е по-често значителна и на отделни места в Предбалкана и планините ще превали слаб сняг. В Дунавската равнина и западната част от Горнотракийската низина вятърът ще е силен от северозапад.

Минималните температури ще се понижат и ще са между минус 4° и 1°. Очакваните максимални ще са между 4° и 8°.

Временно подобрение на времето и повече слънчеви часове очакваме в сряда. Вятърът ще е слаб от запад, а облачността в следобедните часове ще е разкъсана. Температурите ще се повишат и очакваните максимални ще са между 6-10 °С.

Времето в четвъртък и петък

Съществено разваляне на времето очакваме от четвъртък. Тогава от северозапад през страната ни ще премине и поредният студен атмосферен фронт. На много места над Западна и Централна България ще превали сняг, а дъжд – в източната половина. Температурите ще се понижат. Очакваните максимални ще са между 4-7 °С.

Временно подобрение на времето очакваме в петък. Ще преобладава променлива облачност и на места около планините ще е разкъсана, но без валежи.

Времето през уикенда

Времето към края на седмицата ще се определя от поредния преминаващ циклон. Вятърът ще се ориентира от север и с него ще застудява. В събота и неделя под негово влияние над нашата страна ще се задържи със значителна облачност и на много места над Западна и Централна България се очаква да паднат значителни валежи от сняг. Температурите чувствително ще се понижат.