През предстоящата седмица времето над страната няма претърпи съществени промени.

Според ЕС модела към края й ни очаква разваляне на синоптичната обстановка, което ще бъде причинено от вероятен средиземноморски циклон. Все още е много рано да се прогнозира какви ще са точно валежите – дали ще са от дъжд или от сняг, тъй като това много зависи от траекторията на циклона, така че следете ежедневните прогнози на Meteo Balkans за най-актуалната информация.

Този път GFS е на друго мнение и не прогнозира циклон към края на предстоящата седмица.

Времето във вторник и сряда

Във вторник времето ще се задържи с разкъсана облачност. Слаби валежи от дъжд очакваме над планинските райони. Късно следобед и през нощта срещу сряда облачността над страната от запад постепенно ще намалява до ясно време. Очакваните максимални температури ще се задържат с пролетни стойности – до 12-15°С. Ще духа силен югозападен вятър.

В сряда облачността ще е разкъса. Следобед ще е и с повече слънчеви часове. Очакваме да се формира и фьонова обстановка над нашата страна. Вятърът ще е от югозапад, предимно умерен, в Дунавската равнина и Източна България ще е и до временно силен. Температурите ще се повишат и над повече райони ще надминат 14°С, а очакваните максимални ще са до 17°С.

Времето в четвъртък, петък и през уикенда

В четвъртък и петък вероятността от валежи се повишава и според GFS. Очаква се преминаването и на атмосферно смущение, като по-значителни ще са валежите над Рило-Родопския масив и крайните североизточни райони. Не са изключени и гръмотевици.

Затоплянето ще продължи и максималните температури ще са между 15° и 20°С.

Най-топлият ден от текущата седмица ще е събота.

Тогава времето ще е предимно облачно, но ще духа силен североизточен вятър и по-късно ще започне захлаждане. През нощта срещу неделя над крайните западни и североизточни райони ще започнат и валежи от дъжд. Възможно е и да прегърми.

Според ЕС модела, в неделя времето ще се определя от преминаващ циклон и на много места ще започнат валежи от дъжд, като по-значителни ще са те над Централна и Южна България. По високите западни полета и планините ще завали и сняг.

Вятърът над западните райони ще се ориентира от северозапад, а над източните райони ще се задържи от североизток и ще започне да нахлува студен въздух.

Източник: Meteo Balkans