„Водим преговори за осигуряване на допълнителни количества ваксина от типа информационна РНК, с оглед сигналите за евентуално намаляване на количествата от аденовирусната ваксина, които очакваме. Удовлетворени сме от постигнатото в устните преговори, но повече ще съобщим, когато договореното стане факт.“

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че в кратката характеристика на ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19 е отбелязано, че тя не е забранена за приложение при лица на и над 55 г.

Проф. Ангелов поясни още, че няма достатъчно данни от проведени клинични проучвания в тази възрастова група. Допълни и за предстоящо приключване на няколко клинични проучвания, провеждани в САЩ. Очакванията са след тях кратката характеристика на лекарствения продукт да бъде актуализирана.

„На този етап няма основания да забраняваме или да не прилагаме оксфордската ваксина във възрастовата група на и над 55 г. Ще излезем със становище преди да стартираме имунизацията с нея. В момента текат експертни обсъждания, защото искаме да вземем информирано решение“, посочи проф. Ангелов.

Доставени у нас са общо 94 920 дози от ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

От тях приложени са 50 124 дози, като с две дози са обхванати 16 433 лица.

„Разполагаме с около 33 хил. дози, като 21 150 от тях са получените в последните дни количества, чиято дистрибуция в страната вече започна. Пристигането на дози от третата одобрена ваксина ще ни даде възможност още този месец, паралелно с втора фаза, да започнем имунизирането на включените в третата фаза на Националния ваксинационен план граждани“, заяви доц. Кунчев.

Изследвани с антигенни тестове за COVID-19 са 22 251 учители. От тях положителен резултат е доказан при 45 души.

6 291 са тестовете при непедагогическия персонал, като положителни са 16 души.

Министър Ангелов съобщи още, че министерствата на здравеопазването и на образованието и науката обсъждат предстоящо проучване на нагласите на родителите за изследване на ученици с антигенни тестове.

„Целта е да гарантираме по-голяма сигурност в училищата, за да продължи присъственото обучение и учениците да постигат по-добри образователни резултати“, аргументира се здравният министър.