Влизащите у нас през Дунав мост при Русе вече могат да се проверяват за COVID-19 на място.

За целта работи лаборатория за бързи антигенни тестове, която се намира на входа на граничния пункт. Само за седмица от възможността са се възползвали над 1100 души,

които са пристигали от държави, които попадат в зелени и оранжеви зони.

Лабораторията работи денонощно и без почивен ден.

Изследването тук струва 50 лева, които могат да се платят в брой или чрез ПОС терминал, а резултатът е готов в рамките на 30 минути.

Тук бързи антигенни тестове могат да си направят пристигащите от зелена и оранжева зона. Те подлежат на задължителна 10-дневна карантина,

която могат да отменят до 24 часа след влизане в страната именно чрез представяне на отрицателен PCR или антигенен тест.

С този пункт влизащите в България не губят време в търсене на лаборатории в града или в населеното място, където отиват.

Той улеснява и работата на дежурните инспектори от РЗИ, тъй като досега те оформяха уведомленията за карантина на ръка.

Така преминаването през граничния пункт се улеснява значително,

тъй като особено през летния сезон туристическият поток е засилен и само за денонощие близо 900 автомобила в посока минават оттук.

Припомняме обаче, че тази лаборатория няма да подпомогне сънародниците ни от чужбина, попадащи в червената зона по разпространение на COVID-19, защото те трябва да представят отрицателен PCR тест.

Чужденците от тези държави пък нямат право да влизат в страната ни.

Снимки и текст БНТ.