Шофьорските книжки, които изтичат до януари месец догодина, ще бъдат валидни още 7 месеца след крайната им дата. Личните карти, международните паспорти и документите за  пребиваване на чужди граждани се удължават с половин година.

Това прие на второ четене парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Промените влизат като част от измененията в Закона за извънредното положение. Отново там депутатите записаха, че съдилищата ще решават сами как да действат при усложнена противоепидемична обстановка.

Без никакъв дебат и с 18 гласа “За” депутатите приеха  6-месечното удължаване на валидността на  личните карти и  международните паспорти, които изтичат  до края на януари догодина. В променения Закон за извънредното положение вече са включени и документите на чужденците, пребиваващи у нас.

Шофьорските книжки ще важат още 7 месеца след изтичане на валидността им, записаха депутатите.

А след скандалa с идеята за съдебна ваканция до края на годината,  Висшият адвокатски съвет изненада с конкретни идеи за справяне с ковид кризата сред юристите.

Призовките ще се изпращат по електронен път. Ако до три дни няма обратна връзка, документът ще бъде пратен на хартиен носител, записаха още депутатите. В случай, че в даден съд има много заболели, то административният ръководител ще може еднократно да забрани открити заседания за не повече от 14 дни. Пренасрочването ще се става в максимално кратко срокове.