илм срещу насилието в клас шокира родители. Една от сцените предполага, че тормозено дете слага край на живота си. Видеото е излъчено в столично училище. Оттам обясниха, че са получили писмо от Регионалното управление на образованието преди няколко дни.

В него се казва, че филмът е подходящ за излъчване в училищна среда.

Филмът “Внукът на човекоядката” е излъчен този понеделник във втори клас. Баща, пожелал самоличността му да не се разкрива, разказва пред bTV, че детето му се прибрало разстроено. Информацията цитира и Dnes.bg.

“Със сълзи на очите разказа една покъртителна история, на която са станали свидетели в час. Самоубийството на едно дете, което е показано образно във филма. Каза ми: “Има и други начини, може с ножица и с вените”, обяснява  бащата.

От училището отказали коментар, изпратили писмената си позиция по случая: Съгласно писмо от РУО, филмът е одобрен от тях и Столичната община за излъчване в училищна среда.

От Столичната община заявиха, че не са го финансирали. Филмът бил дипломна работа на Десислава Николова – Беседин в Нов български университет и е финансиран от нея. Късометражен е и не е категоризиран за възраст. Но имало адаптирана версия за малки ученици.

“Ако проявяват интерес към него да се обърнат към мен, за да им го пратя във формат, подходящ за излъчване пред учениците. Никой не ме е търсил“, обясни Десислава Николова-Беседин, режисьор на “Внукът на човекоядката“.

От Регионалното управление на образованието твърдят, че не са препоръчали филма на училищата, а само са уведомили за съществуването му. Според директора на управлението детето във филма не слага край на живота си, а само спира да ходи на училище.

В 125-то СУ също получили писмото от Регионалното управление на образованието. Не са разбрали, че има адаптирана версия, но са решили да не го показват на учениците. Преценили, че филмът няма да намали насилието в училище. Напротив, може да даде идеи за това какво може още да се направи.

Според психолозите е важно с децата да се обсъждат последствията от поведението им, но показването на насилие крие рискове.

От днес започва проверка по случая. На този етап не може да се каже до колко ученици е достигнал филмът, защото училищата нямат задължение да се отчитат за това.

А групите на родителите в социалната мрежа днес са нажежени от коментари по повод скандалното видео. Основното в тях е искане на оставки, съд за виновните – като се започне от МОН, шефката на РУО – Ваня Кастрева, директори.

За последните дни това е втори скандал в родното образование. Вчера се разбра, че представители на фондация преподавали на 10-годишни деца в пернишко училище подробности за мъжката и женска полова система, а след това ги карали да рисуват наученото. Едно от упражненията било децата да се целуват по бузите.

Обучението по програма “Таралежи” било взаимствано от други европейски държави. Целта отново била превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуално.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/sofia/2020/02/12/vtoroklasnici-gledat-film-sreshtu-nasilieto-a-v-nego-samoubiistvo-na-dete.438784