Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма” (СТТА ОБТ) считат, че зелените Covid сертификати са единственото работещо решение в настоящия момент.

Те са против затварянето на бизнеси и забраната за организирани туристически пътувания.

„Абсурдно е всеки български гражданин да има достъп до всички одобрени ваксини и в същото време да се затварят бизнеси, заради незадоволителната ваксинационна кампания. Разбираме, че отказът от въвеждането на задължителни зелени сертификати за достъп до различни публични, социални и развлекателни услуги – каквато е практиката в цяла Европа, е предизборен ход, но управляващите трябва да знаят, че преди политиката е икономиката, за да съществува държавата”, заяви пред БНР Павлина Илиева, председател на СТТА ОБТ.

Тя подчерта, че зеленият сертификат не означава само ваксинирани хора:

“Той означава четири различни позиции – ваксинация, антигенен тест, PCR тест и преболедувал в рамките на 6 месеца”.

Браншовиците са изпратили протестно писмо до служебния кабинет и министъра на туризма Стела Балтова.

В него настояват за незабавна отмяна на заповедта на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, в частта, която забранява организираните туристически пътувания от днес – 14 октомври. От Сдружението считат, че забраната е доказателство за безсилието на правителството на Стефан Янев за справяне с пандемията. Заложник на това безсилие е туристическият сектор, казват от организацията.

От Сдружението настояват правителството да въведе един работещ модел или да копира европейската практика.