„На заседанието на Съвета за социално партньорство представихме настоящата ситуация и обсъдихме всички наболели въпроси”.

Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

„Не сме се разбрали за заплатите, а просто представихме ситуацията, която е в момента, това, което министерството е заявило като бюджет, разговорите, които се водят във финансовото министерство и с народни представители, които да могат да внесат поправки в Закона за държавния бюджет така, че да стигнем до 15% увеличение на основната заплата за всички служители на МВР“, каза още той.

„Ако ситуацията е добра, още в първия възможен момент можем да говорим за увеличение на заплатите от 2021 година, по-голямо от 15%, което през преизчисляване, през допълнителни добавки и процент „клас” за някои от служителите може би ще стигне и 20 процента”, заяви Терзийски.

По думите му в парично изражение това са 231, 5 млн. лв. увеличение на бюджета в перо „Персонал“ за всички служители.

„Обсъдихме, че през тази година са увеличени някои други финансови пера като време на разположение и нощен труд, не с много, но пак е в полза на всеки един служител, който работи на смени или е на разположение през нощта”, каза още Терзийски.

„Тенденцията до края на годината, поне според здравите власти е, че ситуацията няма да е добра от гледна точка на развитието на тази болест”, допълни Терзийски.

СЕБН