Затвор заради трагедията в Хитрино. Три години след взрива, който уби 7 души и буквално разруши живота на хората в селото, съдът посочи за виновни двамата машинисти.

Единият е осъден на 15 години затвор, а другият – на 10.

3 години, 40 тома и разпит на 90 свидетели. И финалът – две присъди за двамата машинисти на дерайлиралия влак. 15 години затвор за Димитър Михнев и 10 години за Радослав Петков. И двамата не говориха пред медиите, но стана ясно, че защитата им ще обжалва присъдите.

Ще обжалват и адвокатите на пострадалите.

„Удовлетворени сме от това, че има осъдителни присъди, но не сме доволни от наложения размер. Причинителите на този инцидент заслужават максимални присъди”, заяви техният защитник Николай Димитров.

„Признаването на двамата подсъдими за виновни и налагане на наказание – е безспорен успех на прокуратурата. Ще преценя дали да протестирам размера на наложеното наказание”, обясни  Маргарита Георгиева, окръжен прокурор на Шумен.

За хората в Хитрино вината за трагедията все още е тема за размисъл. „И те са хора, и те не са искали туй нещо да стане. Няма – обаче така се е случило. Станалото – станало, не може да го подновяваш”, коментира Бехчет Якуб.

„Те всички, „Булмаркета”, машинистите – те всички са виновни там. Защо не си поемат вината?”, попита Шенай Ахмедова”

Трагедията в Хитрино трудно ще се забрави, въпреки че днес селото е преобразено. Живеещите близо до релсите все още не се чувстват в безопасност.

„Трудно е да се забрави – тука всичко беше в пламъци. И още не сме спокойни – за цялото село говоря. Щото още минават с такава голяма скорост”, каза Турхан Хасан.

Близо 20 милиона лева се инвестират, за да се възстанови Хитрино.

„В материален план справедливостта, смея да кажа, че я има. Но онова, което като болка, наистина хората чакат да има една справедлива присъда”, коментира кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Съдът призна двамата машинисти за виновни за смъртта на 7 души и нанасянето на телесни повреди на още 14. Двамата ще излежават наказанията си при първоначален общ режим.

Припомняме, че на 10 декември 2016 година влак дерайлира на жп прелеза в Хитрино. След изтичането на газ и възпламеняването му последва взрив, който унищожи десетки сгради. 7 души загинаха. Към момента голяма част от къщите са възстановени. Тече и ремонт на улиците.

Източник: Нова телевизия