Варненският депутат от 46-ото обикновено Народно събрание Татяна Дончева, цитирана от БНР, призова депутатите от “Има такъв народ” да бъдат по диалогични и да не поставят условия, които да водят до отказ.

Тя дава за пример Иван Костов, който през 1997-ма година е имал мнозинство от 147 гласа, без да е длъжен на никого, е сложил декларация за национално съгласие на масата.

“Тази декларация беше водеща в продължение на две – три години”, твърди Дончева. Тя призова в следващия парламент да бъдат формулирани приоритети и след това да се работи по тях.

Националните приоритети трябва да се проговорят и с БСП и с ДПС, независимо че от “Демократична България” са заявили, че всякаква форма на комуникация с ДПС е недопустима.

Според депутата от “Изправи се! Мутри вън” тези политически субекти са добре представени и не бива да бъдат поставяни в ситуацията да пречат, защото са притиснати до стената.

Според нея работата с партията на Слави Трифонов няма да е лесна, поради ултимативния тон който поддържат от там.

“В “Има такъв народ” има разумни глави и хора, които не са толкова самонадеяни и които не биха желали да минат две седмици през парламента и да се приберат вкъщи. Хората не желаят това. Те смятат, че политиците са длъжни да направят каквото се иска от парламента. Когато обаче народът е пратил много малко политици на терен, този процес става много труден. Точно това трябва да разберат някои представители на ИТН. В политиката грубото натискане върху ските води до падане. Винаги има нужда от съюзници. Не е необходимо да повтаряме буквално служебния кабинет в едно бъдещо правителство”, предупреждава Дончева.

Сред служебните министри има добри и не толкова добри попълнения. Така депутатът от „Изправи се! Мутри вън!” коментира идеята в новото правителство да влязат министри от служебния кабинет.

“Ядрото може спокойно да бъде част от новото правителство. Не виждам проблем в това. Фигури от служебния кабинет ми се струват ефикасни. Подкрепата и общественото одобрение към служебния кабинет е заради линията, която следва – на безкомпромисно разчистване на терена. На ревизия, на разчистване, на кадрови промени, на наследството на ГЕРБ, изваждане на уродливите икономически практики, заобикаляне на обществените практики. Какъвто и състав да има новото правителство, то трябва да продължи тази линия. Какво по-естествено, ако част от министрите останат?”, изтъква тя.

Татяна Дончева коментира внесеното от министъра на правосъдието искане Висшият съдебен съвет да открие процедура по прекратяването на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Според нея Иван Гешевтрябва сериозно да помисли дали да не избегне тази агония и вместо да се брани до последно, да не потърси сдаване на поста по цивилизован и възпитан начин.