Министърът на земеделието Десислава Танева и големите търговски вериги постигнаха съгласие относно необходимостта да бъдат подпомогнати българските производители.

Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Веригите ще представят в най-кратък срок допълнителни мерки, с които помощта за българските производители да бъде по-ефективна.

Беше дадено и уверение, че спекула с цените няма да има.

„Засега мерките да има повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември“, обяви министър Танева.

Тя допълни, че й се иска тези мерки да продължат и след извънредното положение. 

„Няма нито една изключена верига от наредбата. Предоставихме и възможност секторите „Плод и зеленчук“ да получат 75% от обвързаната си подкрепа като предварителен кредит с 2% лихва с цел да продължат производството си. Настоящата пандемия ни принуждава да вземем бързи, ликвидни мерки с цел минимизиране на щетите от загубата на свитите пазари”, каза министърът на земеделието.

„Сутринта, заедно с премиера, проведохме видеоконферентна връзка с представители на различни сектори в земеделието. Срещата бе по отношение на приетото постановление на МС са създаването на регионални “къси канали” за доставка в търговските вериги. Вчера се прие и определението за обхвата на търговските обекти, които ще попаднат в постановлението. Става въпрос за всеки оператор, който има над 10 обекта“, каза още Танева.

По думите й стана ясно, че е много важно да минимизираме изхвърлянето на храна.

На брифинга стана ясно още, че са изплатени 145 милиона лева помощи на земеделските производители.

 „Следващото плащане е на биопроизводителите и се надявам, че проблемите с биорегистъра ще бъдат решени бързо, за да ги платим в съответния срок. Приключваме успешно и няколко комуникации с ЕК. Очакваме на 27 април да започне и подкрепа за биопроизводството по Мярка 11″, поясни тя.

„Помолихме за списъци на оранжерии и ферми, от които да купуваме продукция. От 13 март насам сме предложили на доставчиците, с които работим много къси срокове за плащане– между 7 и 14 дни. Имам уверение и от други търговски вериги, че и те правят същото“, заяви Милена Драгийска, управител на „Лидл България”.

И допълни, че в тази кризистна ситуация  трябва да се отворят максимално много канали, които да разрешат проблема.

„Българските произведители може да са спокойни. Тази подкрепа е изключително важна в този момент и поискахме от МЗХ да скъсим пътя на комуникация, за да помогнем на най-спешните, които утре могат да извадят продукция и на които е отказан износ”, коментира Драгийска.

Вторият пакет от мерки предвижда възможността на сектор „Растениевъдство“, който има възможност да кандидатства по европрограми за закупуване на хладилници и друга техника, да им бъде изплатена авансово субсидията, за да отговорят на изискванията на търговските оператори за излагане на продукцията.

„Не всички малки производители са готови да изпълнят изискванията на търговците, те ако бяха готови, нямаше да има мерки за такава подкрепа. В момента най-важното е да се погрижим за хората, които са финансово неустойчиви“, допълни министърът.

Според Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия всички търговски вериги подкрепят българското производство, като уверението на търговците ще подкрепят българските производители.

„Въпреки това изборът е на самите потребители, затова апелираме, ако потребителите искат да бъдат съпричастни, да изберат българското. Това е мъдрото решение, което разрешава проблема в сектора“, допълни Матеев.