„България ще запази статута си на нетен износител на зърно.“

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет. Той бе проведен след състоялия се Консултативен съвет по зърно.

По думите на министъра стана ясно, че там където има 100% пропадане на площите, производителите ще получат държавни помощи.

„Редовно правим обследване и прогнози. Смятаме, че реколтата ще е приблизително 5 млн. тона и в този смисъл не трябва да има притеснения за зърнения резерв на страната ни”.

България е част от общия пазар и се очаква една доста добра реколта на зърно в цял свят.

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България, заяви, че

по предварителна информация състоянието на пшеницата в цялата страна е добро.

„Нетен износител сме, а проблемите ни са регионални. Те са в районите Добрич, Силистра, част от Русе и част от Враца. Надяваме се падналите дъждове през последната седмица да стабилизират нещата“. 

„Българският хляб е един от най-здравословните в целия ЕС. Ние нямаме никаква тревога за пшеницата и за зърнения баланс на страната.“

Това каза Мариана Кокушева, председател на ус на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

По думите на Танева приоритет е биологичното земеделие и плащанията по него.

„Добрата новина е, че България ще може да програмира мярка за COVID-19 и чрез нея да подпомага розопроизводителите например”, подчерта още тя и допълни,че тавана за земеделския производител ще е 7000 евро.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България изказа своите опаснеия за изплащането на арентата тази година.

„Над милиард и половина лева са средствата, които отделяме за изплащане на арентите. За разлика от минали години, те вече са сравнително високи и имаме леки опасения за това, как ще бъдат изплатени, но се надяваме, че няма да има проблеми“, каза Костадин Костадинов.

Той каза още, че за последните 30 години страната не е правила такъв рекорд. До момента са изнесени около 4 млн. и 300 хил. тона зърно.

Председателят каза още, че страната е на четвърто място в света по износ на слънчогледово олио.

От бранша увериха, че подкрепят малките и чувствителни сектори от производството и продължават да търсят начини за подпомагането им.

Министър Танева увери, че е изключително шастлива от въведените две промени в законодоталеството, свързани с назначението на работници, които са останали без работа или такива, които са на социални помощи от държавата.

„Тези мерки бяха въведени поради извънредното положение, но според мен трябва да останат. Няма нищо по-морално от това човек да трябва да положи труд. Защото събирането на реколтата има общественополезен характер.“