Световната здравна организация дава висока оценка на България за справянето с пандемията от COVID-19.

Това посочи регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге по време на видеоконферентна среща с министър Костадин Ангелов.

По думите  на д-р Клуге

към момента България успешно преодолява предизвикателствата на COVID-19.

Регионалният директор на СЗО за Европа подчерта, че

СЗО подкрепят страната ни в усилията за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция и последствията от нея.

Министър Ангелов и д-р Клуге обсъдиха и двугодишното споразумение за сътрудничество за периода 2020-2021 г. между Министерство на здравеопазването и Регионалния офис на СЗО за Европа.

Общите усилия ще бъдат насочени към осигуряване на универсално здравно покритие и имунизационно покритие за населението на страната.

България и Световната здравна организация ще си сътрудничат и за намаляване на рисковите фактори, водещи до висока заболяемост от незаразни болести.

Във фокуса на двугодишното споразумение за сътрудничество е и развитието на интегрирана национална здравна информационна система.

Проф. Костадин Ангелов благодари за подкрепата от страна на СЗО по време на пандемията и изрази надежда за бъдещо продължаване и разширяване на сътрудничеството.