Финансовият министър даде проекта за 400 млн. лв. като пример за непрозрачно изразходване на публични средства, транспортният – мълчи.

Съдът нареди на директора на държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура” да даде отговор на обществото кой удълбава канала към пристанището до ТЕЦ “Варна”, собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това става ясно от решението на Административният съд във Варна, което не подлежи на обжалване.

Решението на съда е по повод заявление за достъп до обществена информация на гражданина С.Ц.С. В началото на ноември 2020 г. той е поискал копие от сключено споразумение между ДП “Пристанищна инфраструктура” и държавното предприятие “Транспортно строителство и възстановяване (ТСВ)” ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на пристанище “Варна”, както и копие от инвестиционния проект.

Гражданинът не получава отговор от държавното предприятие на искането си и завежда дело срещу “Пристанищна инфраструктура”, което печели. Административният съд във Варна отменя мълчаливият отказ на генералния директор на държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов.

Съдебният състав връща делото като преписка на генералния директор за произнасяне по заявлението, подадено от С.Ц.С.

В мотивите си съдът посочва, че двете дружества са държавни организации на бюджетна издръжка и изразходват публични средства. И двете са под шапката на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Съдът прави заключение, че сключеното между тях споразумение за удълбочаването на двата канала е от обеществен интерес, тъй като обектът е от национално значение.

В решението си съдът приема, че без значение какъв ще е отговорът, държавното предприятие дължи изрично произнасяне по искането, с което се търси достъп до обществена информация.

Съдебният състав акцентира на това, че исканата информация за извършения ремонт на Канал 1 и Канал 2 на пристанище “Варна”, дава възможност да се повиши прозрачността и отчетността на ответника по отношение на дейността му, свързана с взетите от него мерки.

Съдът намира, че обжалваният в настоящото производство мълчалив отказ по подаденото заявление, следва да бъде отменен, а преписката – върната на задължения субект за произнасяне с надлежен акт.

Пример за непрозрачно харчене на 435 млн. лв.

Любопитна подробност е, че председател на Управителния съвет на държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” по времето, когато гражданина С.Ц.С. търси обществената информация е настоящият служебен министър на транспорта Георги Тодоров. До момента той публично не е коментирал случаят и никога не е представял пред обществото “тайният проект”, чиято реализация започна по времето на третото правителство на Бойко Борисов.

Вместо него обаче случаят беше представен от служебният министър по финансите Асен Василев като пример за непрозрачно харчене на публичен ресурс.

“Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” без обществени поръчки възлага на собственото си дружество ДСВ, което твърди, че може да прави удълбаването, след това твърди, че няма копачки и трябва да превъзложи договора – абсолютно огледално същият договор – едно към едно със същите условия, към външен подизпълнител”, каза Асен Василев по време на обществения съвет миналата седмица.

От представените от него данни става ясно, че държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” дава 435 млн. лв. на “Транспортно строителство и възстановяване” (ТСВ ЕАД). То от своя страна предоставя 393 млн. лв. на “ЕС Билд” ДЗЗД, които правят удълбаването на пристанището на Варна към порта на Ахмед Доган.

В “ЕС Билд” с равни дялове са “ЕИС Строителна компания” ООД и “СЕМ ремонт” ЕООД. В Търговския регистър за “ЕИС Строителна компания” не е посочено кои са нейни собственици. Компанията е с 50 000 лв. капитал и се управлява от братята Евгени и Веселин Огнянови и Дима Тодорова Николова. “СЕМ ремонт” е с капитал от 5100 лв. и се управлява Васил Янакиев Василев, който е и едноличен собственик на капитала му през “Алтоман” ЕООД.

Според публикации във варненски медии и в dnevnik.bg удълбаването на двата канала се прави от руската компания “Гидрострой” от Калинниград.

Проект за 400 млн. лв.

Проектът за удълбочаването на двата канала, според изнесеното от Василев, е за 400 млн. лв. По времето на правителството на ГЕРБ се споменаваше сумата от 350 млн. лв., но най-вероятно е поскъпнал.

Проектът предвижда Канал 1, който свързва Черно море с Варненското езеро и има дължина 3.8 км, да бъде драгиран до кота -12.78 метра с ширина на дъното в правите участъци 103 метра, а в кривите – 178 метра. Всички комуникационни трасета, пресичащи канала, са проектирани в перспектива и позволяват безпроблемно извършване на рехабилитационни работи за удълбочаването му.

Канал 2 е разположен между Варненското и Белославското езеро и на практика достига до пристанище “Варна-Запад”. Каналът е изпълнен в периода 1976 – 1978 г. от “Трансстрой – Варна”. Общата дължина на канала е 10 188 метра, ширината му – 106 – 130 метра с дълбочина 12 метра.

Целта на реализацията на проекта е цялостно и дългосрочно решение на настоящите проблеми за подход и маневриране на корабите и бъдещите потребности от нови маневрени зони, съобразно инвестиционните проекти на пристанищните оператори на терминалите и пристанищата, разположени в района на пристанище “Варна”, според съобщение на кабинета на ГЕРБ от лятото на 2020 г.

И ползата за Ахмед Доган

Във Варненския и Белославския залив се намират ТЕЦ “Варна” и “Пристанище ТЕЦ Езерово”, 70% от което е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Удълбаването на двата канала ще е от полза и за частното пристанище на Ахмед Доган.

Плановете са след реализацията на проекта “Пристанище ТЕЦ Езерово” да поема зърнени товари и контейнери. Това стана ясно през 2017 г., когато кметът на Варна Иван Портних обяви, че големите кораби, които сега товарят зърно и скрап близо до центъра на града в държавното пристанище, трябва да се преместят на кейовете на ТЕЦ “Варна” край село Езерово.

Година по-късно Ахмед Доган се сдобива със всички необходими документи за порта си за рекордно кратък срок. Първо на 13 август 2018 г., седмица след официализирането на почетния председател на ДПС като собственик на централата, Морска администрация – Варна, издава на компанията Удостоверение за регистрация на пристанищен оператор. Месец по-късно е готово и удостоверението за регистрация на самото пристанище – “ТЕЦ Езерово”, а малко след това Министерството на транспорта удостоверява и експлоатационната годност на порта.

През следващата 2019 г. е внесено инвестиционно предложение за разширяване на пристанището с нови корабни места и увеличаване на дълбочината до 12.70 метра – най-голямата в целия Варненски залив. Срокът за реализация на проекта е 3 години, т.е. до 2021 г. удъбочаването на каналите трябва да е факт.

Очакванията са частният порт на Доган да поеме обработката на зърнените товари и контейнерите, които сега се обслужват от държавното “Пристанище Варна”. Става дума за бизнес от над 60 млн. лв. на година, за който държавата съдейства да премине в ръцете на почетния лидер на ДПС, отбелязва изданието “Капитал”