България вече е влязла в зоната на “ниско рисковите държави” според института “Роберт Кох”.

Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който заедно със здравния министър в оставка проф. д-р Костадин Ангелов посрещнаха новите дози от ваксината на “Пфайзер-Бионтек”.

„Справихме се с третата вълна. Справихме се с третата вълна без локдаун! Какво щеше да стане, ако бяхме стигнали 5-6-7-8 000 души на ден? Вижте какво става в другите държави!”, коментира министър-председателят в оставка.

Той благодари на европейските партньори за помощта при доставките на ваксини и справянето с кризата.

По думите на Борисов трябва да се ваксинират по 30 000 души на ден.

Относно „зелените коридори” за ваксиниране здравният министър в оставка каза, че организацията ще продължи, както до момента. В началото на следващата седмица ще се направи анализ на необходимите бройки за фазите и за личните лекари.

„Ако имаме достатъчно количество ваксини, което да обезпечи ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, „зелените коридори” могат да бъдат удължени”, обясни той.

По думите на проф. Ангелов към препаратите срещу COVID-19 има „огромен” интерес в големите населени места. В малките градове обаче той бил по-нисък.

Здравният министър в оставка обяви, че от 10 май в информационната система стартира модул, с който личните лекари ще могат да подават заявка за желаните от тях ваксини и така ще се състави график за получаване.