На 7 октомври се отбелязва денят  на донорството в Европа.

849 българи чакат за трансплантация на орган. Броят им е 20 пъти по-голям от този на хората, получили шанс за нормален живот след донорска ситуация от началото на тази година. Данните са на здравното министерство.

Въпреки че през тази година има повече донорски ситуации в сравнение с предишната и 42-ма българи живеят нов живот с присадени бъбрек, черен дроб или сърце, и у нас, и в Европа броят на нуждаещите се продължава да надвишава значително възможностите за даряване на орган.

Темата за донорството не трябва да се поставя като проблем, а като възможност за спасяване на човешки живот, споделя Любомир Любомиров, брат на един от българите, дали шанс на други хора да живеят с трансплантиран орган.

“Даването на гласност дори на такива новини за успешно реализирани донорски ситуации говори, че хората мислят, че хората дискутират и че хората споделят всяка една такава информация, защото я смятат за важна”, коментира Любомиров.

По данни на Съвета на Европа за 2022 година, на всеки час приблизително пет нови пациенти се добавят към списъка на чакащите, а средно 19 души на ден не успяват да дочакат своята трансплантация. Тази година отбелязваме този ден под мотото “Твоето настояще е тяхното бъдеще!”