На 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим, Италия, Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина от 209 см. Този рекорд още не е подобрен. А тя е една от най-великите спортистки в световната спортна история.

“Винаги съм имала този рекорд за български и съм щастлива, че той все още е наш, на България”.

Вече 32 години Стефка Костадинова е ненадмината. А на нас ни остава само да броим годините и с гордост да отбелязваме 30 август.

„32 години не са малко, през 1987 г. изобщо не съм и предполагала, че това постижение ще се запази като световен рекорд толкова дълго. Със сигурност 209 см няма да са винаги върхът във възможностите на дамите да скачат на високо. Един ден и този резултат ще бъде подобрен, но искрено се надявам това да бъде направено отново от българка. Стискам палци на Мирела Демирева, която бележи значим прогрес напоследък”.

Котата й маркира поредния връх в кариерата на феноменалната Стефка Костадинова, чийто световен рекорд е недостижим за останалите вече 32 години. Атлетката е призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена.