Стартира новият политически сезон. От днес парламентът е с нов адрес. Депутатите се местят в бившия Партиен дом.

Тази идея е от много години, а ремонтът на  зала “София” стува около 18 млн. лв.  Новата зала е по-голяма, работните места са широки близо един метър. Има специално отделени места за министрите, премиера, президента и патриарха.

Старата сграда вече ще се използва  само за тържествени заседания. А днес първото заседание в новата зала ще започне с протест пред бившия Партиен дом.

Но на прага на новия парламентарен сезон все още не е ясно дали ГЕРБ ще успеят да съберат така необходимити 120 подписа, за да стартират процедурата за нова Конституция на Република България.

Заявката за стабилност, която лично премиерът даде бе днешната дата – 2 септември.

Как изглежда към момента картината? Дори и всички депутати на ГЕРБ и Патриотите да се подпишат, гласовете пак не стигат. Тоест трябват още поне 4 подписа.

Ситуацията става още по-сложна и от факта, че вчера от ВМРО обявиха,че няма да подкрепят, ако техните изисквания не бъдат заложени.  БСП и ДПС заявиха категорична позиция и казаха “не” на управляващите.

Днес разговори ще има с ВОЛЯ и независимите депутати. Залогът за всичко това е евентуалната оставка на кабинета “Борисов”.

Заседанието започва в 9 часа.

Tогава държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.  Това ще стане от трибуната на Парламента, по време на откриването на новата сесия на 44-тото Народно събрание.