В операцията с кодово име „Тезей“ са участвали прокурори и полицаи от осем държави – България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Албания и Молдова.

Съвместната акция е проведене на гранични контролно-пропускателни пунктове, гари, автогари и квартали с развлекателни заведения.

„На територията на Република България под надзора на главния прокурор Иван Гешев бяха реализирани успешно няколко операции. В цялата страна бяха извършени проверки в множество стриптийз барове, за които имахме данни, че работят жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация”, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По време на операцията са открити издирвани лица, оръжия, наркотични и парични суми, включително и четвърт милион неистински парични средства.

„Аз и още двама колеги, както и служители от ГДБОП извършихме проверки в 16 нощни клуба в София. Установихме две лица, които са издирвани. Три от клубовете преустановиха дейността си и към момента са затворени. Бяхме във връзка с централата на Интерпол в Лион. Извършихме проверки и на летището в София. Установихме две лица, подведени, обещано им е било, че ще работят легална доходоносна работа. Когато пристигнали в държавата, момиче и момче са жертва на трафик на хора, отнели са им документи. Момчето е било физически насилвано и е принуждавано да проси, а момичето е принуждавано на има многократни сексуални контакти и да проституира”, това съобщи Теодора Тодорова от Софийска районна прокуратура.

В резултат на задълбочения анализ на установените факти и добрата координация между Прокуратурата и МВР, освен по линия трафик на хора, е била установена и контрабанда на наркотични вещества.

„В третия ден на операцията на ГКПП “Дунав мост” при проверка бяха открити близо 36 кг хероин. Обвиняем е български гражданин. За такова наказание се предвижда между 15 и 20 години затвор. В момента обвиняемият е задържан под стража. По-рано, отново на същия граничен пункт, са установени 94 кг хероин”, посочи прокурор Тодорова.

В резултата на засиления контрол в нощните заведения, някои от тях са преустановили дейността си.