„От 13 март до сега около 72 хил. души са останали без работа, като около 12 хил. от тях междувременно са намерили работа.“

Това каза днес пред Би Ти Ви социалният министър Деница Сачева.

„Ситуацията е много динамична. От една страна хората намират работа, а от друга – програмата 60:40 дава много добри резултати. Само за девет дни, ако успеем да обхванем около 400 хил. души в тази програма това би могло да бъде наистина спирачка за увеличаване на безработицата на този етап”, обясни социалният министър.

Тя заяви, че към момента с удовлетворяване на искането да се покрият и осигуровките върху тези 60%, които покрива държвата сме направили максималната стъпка.

Тази мярка не е универсална, тя не е за всички бизнеси, а само за тези, които ще запазят относителните нива на своята работа и след кризата, които искат да запазят своите служители.

Според нея предвижданията са до края на годината безработицата в страната да се увеличи с около 2 %.

„Разбира се, че бизнесът вероятно очаква много повече мерки свързани с ликвидност, или повече мерки, които да дадат възможност за пряко подпомагане“, каза още Деница Сачева.

По такива мерки се работи и бяха осигурени средства през за Българската банка за Развитие за кредити. Има също така възможности и през оперативните програми, по които се работи в момента от гледна точка на осигуряване на на кредити и грантове по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

Социалният министър отново призова работниците и служителите, чиито договори предстои да бъдат освободени да не допускат договорите им да бъдат прекратяване по взаимно съгласие, тъй като по този начин биха могли да загубят правото да се регистрират като безработни.

По отношение на самонаетите или работещите по договори за управление възможностите за компенсации ще бъде налична в следващите две седмици.

„Става дума за безлихвените кредити, които в момента се договарят. Те могат да бъдат то 4500 лв. или до 1500 лв за период от три месеца. Техния гратисен период ще бъде от 6 от 24 месеца, като те могат да бъдат върнати в рамките на пет години. Това е добра мярка за хората, които са самонаети, тъй като те по принцип работят на собствен риск, така че за тях тази мярка е подходяща възможност”, каза социалният министър.

По отношение на работещите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството Сачева призна, че те наистина са едни от най-засегнатите от кризата, но същевременно са и в групата, която най-успешно би могла да се възползва от програмата 60:40.

„От друга страна в момента, в който паднат ограниченията, част от заведенията ще могат да бъдат отворени веднага и сравнително бързо ще могат да се възстановят”, прогнозира Деница Сачева.

Сачева съобщи също, че в момента социалното министерство работи съвместно с министерството на образованието и кметовете в страната за откриването на т.нар. защитени детски градини”, които да бъдат на разположение на хората, които се борят на първа линия с коронавируса.

„Опитваме се да видим как би могла да бъде направена подобна организация, така че тя да бъде първо максимално справедлива за всички категории хора, които би трябвало да работят в момента – лекари, медицински сестри, социални работници и полицаи, но от друга страна да могат да бъдат защитени децата както и педагогическия персонал. Надявам се след Великден да имаме възможност да съобщим решения”, обяви социалният министър.