Сметките за парно на гражданите за април няма да са по-високи в сравнение със сметките от предходния месец, тъй като дните, в които има топлоподаване, ще са значително по-малко. Това коментира в предаването „Събуди се“ в ефира на Нова телевизия министърът на енергетиката Александър Николов по повод увеличението с 25 на сто на цената на природния газ от април.

Работим активно с всички топлофикационни дружества, за да може в първия момент, в който температурите позволяват, топлоподаването да бъде ограничено и съответно сметките за гражданите да не се натоварват, увери Николов.

Цената на ток за бита не е променяна, коментира той и посочи, че засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение на цената на тока, особено за бита.

генерал агрохимикали

Относно искането от „Газпром Експорт“ България да заплаща доставяния газ в рубли, министър Николов поясни, че има описан механизъм. По думите на министъра дали това ще се случи или не, подлежи на няколко решения, едно от които е функция от Европейската комисия. Следва да се обсъди и конкретен механизъм и на Министерски съвет, посочи той и допълни, че следва да се има предвид ефектът за страната ни, ако се приеме или отхвърли подобен механизъм. България може да бъде поставена в тежка неконкурентна среда, ако други юридически или корпоративни лица или други държави, които имат договор с “Газпром Експорт” решат да изпълнят този механизъм и съответно продължат да получават природен газ или го получават на по-добра цена, добави министърът.

Николов увери, че всички възможни варианти се обсъждат на ниво министри на енергетиката със съседните на България страни, за да могат да излязат с общо решение дали и как ще се случи този механизъм.