Все още няма следа от осемте чисто нови автомобили, задигнати от перничаниня Мартин Петров, от завода на “Фолксваген” във Волфсбург! Съдбата на лъскавите возила е проследена до столичния КАТ, откъдето пътят им е неясен.

Припомняме, че автомобилите са били натоварени на влекач от паркинга на завода за издаване на нови коли на 9 октомври 2018 г. След проведено разследване местните власти стигат до виновника благодарение на записи от охранителни камери. Кадрите се пазели само 5 дни, но след крупната кражба са възстановени от криминалисти. Записи от граничните пунктове също са приложени към разследването. На тях се вижда, че 32-годишният Мартин Петров от Перник кара автовоза с чисто новите коли към България.

След събирането на достатъчно улики Германия издава европейска заповед за ареста на Петров. Окръжният съд в Перник изисква допълнително доказателства за обвиненията. Екстрадирането му е позволено, а до самото предаване заподозреният за наглия обир е поставен под домашен арест. Процедурата се забавя заради пандемичните мерки. Преди броени дни Мартин Петров получава присъдата си на първа инстанция – 2 г. и 8 месеца решетки.

генерал агрохимикали

Според решението на Окръжния съд във Волфсбург той трябва да възстанови стойността на три леки автомобила “Голф” и пет джипа “Тигуан”, която се изчислява на 345 хиляди евро, тъй като колите не са открити. Съдът установява, че 7 от 8-те коли са регистрирани в София. Осмият автомобил “Голф” е регистриран на името на самия подсъдим, уточнява пред вестника Томас Шмидтутц от немското издание “Меркур”, който съобщава за присъдата. По негова информация за периода 2016-2018 г. от фабриката на автомобилния производител са изчезнали общо 70 коли за над 3 милиона евро под носа на звеното за сигурност.

“Един шофьор да натовари толкова коли – това е невъзможно, нелогично, има някаква необяснима схема!”, заяви адвокат Стефан Даскалов, който защитава Петров при процедурата по екстрадицията. Потърсен за коментар на присъдата, юристът каза, че вероятно е станало някакво объркване в документите.

Защитникът хваща странно разминаване, което не е обсъждано от магистратите у нас. Според обвинението Петров се е придвижвал с камион с българска регистрация и влекач с немски регистрационен номер. Оказва се, че немските номера са откраднати от друго превозно средство, но чак седмица след мащабната кражба от завода.

“Мартин е влизал поне 20 пъти във фабриката, за да товари, той прекарва автомобили постоянно”, посочва адвокатът. Пред съда той изтъква, че клиентът му е ходил няколко пъти в Германия след октомври 2018 г., но не е спиран и не е имал проблеми със закона. У нас Петров се води неосъждан. Той има фирма за покупко-продажба на автомобили – нови и втора употреба, става ясно от справка в Търговския регистър.

В България, Петров също е разследван, защото фолксвагените са регистрирани в столичния КАТ с фалшиви документи.