Народното събрание гласува за създаването на временна комисия за миналогодишните събития около лятната резиденцията “Росенец”.

“За” гласуваха 193-ма народни представители, 1 беше против, а 12 се въздържаха.

От “Демократична България” поискаха създаване на комисията. Искането отправи от парламентарната трибуна председателят на ПГ на коалицията Христо Иванов.

“Лесно е да се предвиди атака срещу Ахмед Доган, който се е оттеглил в малка виличка и гледа БИО краставици. Лесно е да се върнем към събитието от преди година, ние обаче обръщаме въпроса към действията и бездействията на българските власти”, коментира Иванов.

“Устройствени проблеми има на всеки ъгъл, не е това темата, а защо е възможно за определени хора законът да се изключва. “Росенец” е епикриза на този момент. Защо българските институции обслужваха и пазеха едни хора. Нека комисията да изясни това”, обясни съпредседателят на ДБ.

За да няма политизиране, то Христо Иванов няма да е част от Комисията, съобщи самият той.

“Ние също сме “за” разкриване на факти и обстоятелства за “Росенец”, но сме против лицемерието. Говорите за действия на едни хора, но изключвате други, които са правили същото, по ваши думи”, обърна се Йордан Цонев от ДПС в отговор на Иванов.

Ще поискаме разширяване на обхвата на тази комисия, категоричен бе депутатът от ДПС.

От партията искат разследване и за “Буджака”, а според ДПС Иво Прокопиев е създал щети за природата на мястото.

„Дали се изливат фекални води от къщата на Иво Прокопиев към залива?, попита Севим Али от ДПС.

„Явно този парламент ще бъде “омазан”. Оставихте мръсните си отпечатъци последните 30 години в парламента“, обърна се към ДПС Николай Хаджигенов от “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Подобни опити за омаскаряване на Комисията за Росенец са безпочвени“, каза още той.

“Виждам, че ви в е весело в ДПС. Ако искате комисия за Буджака, то я направете като отделно предложение и в отделна комисия. В Росенец ДПС и ГЕРБ събра модела Доган-Борисов. Искаме да покажем как един човек си присвои един бряг“, заяви депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и БСП, пък заявиха, че ще подкрепят създаването и на двете временни комисии.