Следващите избори – с хартиени бюлетини, но и с машинен вот.

Това реши Правната комисия в парламента, която гласува на второ четене промените в Изборния кодекс.

Депутатите от правната комисия отхвърлиха на второ четене всички предложения на ГЕРБ, свързани с Великото народно събрание.  А те предвиждат депутатите в него да се избират по смесена система – 200 мажоритарно и 200 пропорционално

„Това е изцяло наше предложение, знаете на премиера, така че ние си отстояваме, стоим зад него. Върху това сме съсредоточени – повече представителност на гражданите и на партиите. Мажоритарният избор е важен”,  коментира председателят на комисията Ана Александрова.

От Обединени патриоти смятат, че Конституцията, която предвижда избирателната система за Велико Народно събрание трябва да бъде тази, която се прилага и за обикновено Народно събрание.

Комисията обаче одобри предложението на управляващите за гласуване и с машина и бюлетини на следващите избори.

Прието беше още осигуряването на машините да  е отговорност на ЦИК. Все още обаче няма решение дали те ще бъдат купени, или ще се наемат, както се случи на последните избори.

Депутатите не одобриха предложението на ВМРО за отпадането на номерата в бюлетините. Отхвърлиха и всички предложения на ДПС, които включват отпадане на задължителното гласуване и на квадратчето не подкрепям никого.