Удължават срока на сертификата за преболедуване от 6 на 12 месеца.

Това стана ясно по време на брифинг на здравните власти.

„Това удължаване ще важи само за нашата страна, но не и за Европа“, обясни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

До края на деня ще бъде обявено дали решението е окончателно прието.

Той обяви, че ще се издава зелен сертификат след поставяне на първа доза от ваксина срещу COVID-19.

„Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също да се издава документ, който да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на дозата. Т.е. ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква”, каза той.

До понеделник, включително и неделя, при проверка на РЗИ при установяване на нарушение ще се издава само предписание за такова.

Това обяви зам.-министърът Александър Златанов.

„До тогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служителите да се възползват от тях преди работа”, каза още той.

Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани.

Тестове ще бъдат предоставени и до всички лаборатории в страната от РЗИ, чрез обвързване на договор, в който ще бъде записана пределна цена за всички.

Тази цена не е договорена още, но ще стане в рамките на деня.

Относно държавната администрация здравният министър обяви, че се обмисля хората, които са на гише и обслужват граждани да бъдат ваксинирани.

„Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение”, обясни д-р Кацаров.