Просветното министерство ще направи анализ дали да отпадне материал от Националното външно оценяване след 7-ми клас и матурите след 12-и клас.

От там смятат обаче, че матурите мерят знания, натрупани не само през последната година.

Преди няколко седмици омбудсманът изпрати препоръка до просветното министерство, в която поиска редуциране на част от материала за изпитите заради онлайн обучението.

До матурите остава малко повече от месец, остават и въпросите – ще отпада или не учебен материал. Оказва се, че тези, които са най-близко до учениците, учителите, в случая тези по български език и литература, смятат, че не трябва да отпадат теми от конспекта.

Първо казват, че целият материал ще бъде преподаден. Второ питат кои точно теми предлага омбудсманът да се изключат, тъй като например 12-и клас вече две години учат онлайн и почти всичко им е преподадено по този начин.

В момента се прави анализ докъде е усвоен материалът от учениците в 7-ми и 12-и клас, каза заместник-министър Таня Михайлова по БНТ.

“С изключение на българския език и литературата, математика и още един-два предмета всъщност останалите предмети се завършват в 10-и клас. Тоест реално погледнато материалът е преминат и е бил усвоен присъствено в класната стая. Искам да кажа, че дванадесетокласниците миналата година показаха резултат, който беше не по-нисък от предходната година”, заяви Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.