Единодушно с 4 гласа „за“ СЕМ взе решение да бъдат наложени две глоби на БНР за тишината в ефира.

Националната медия спря на 13 септември и това се превърна в скандал след като тръгнаха слухове, че се случва заради опита да бъде свалено от програмата предаването, водено от опитния и авторитетен журналист Силвия Великова и то заради нейната позиция, свързана с единствената кандидатура на Иван Гешев да оглави прокуратурата. После се появи информация, че всъщност ставало дума за профилактика, но това не се потвърди. Нямаше и как, защото всъщност става дума за спиране на 58 УКВ предавателя наведнъж. В крайна сметка “пешкирът опра” техническият директор, а сега регулаторът СЕМ наложи солидна санкция на Радиото.

Едната санкция е в размер на 7 000 лева за нарушаване на индивидуалната лицензия, предаде Нова телевизия.

Вторият акт е за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация. Санкцията е максималната по размер т.е. 20 000 лева.

Според професионалисти в сферата на радиожурналистиката полу наистина, полу на шега тишината в ефира на националната медия само за 3 минути би означавало, че е започнала война. Експертите са категорични, че е недопустимо национална електронна медия да мълчи часове. И то не само, защото сигналът й е част от националната сигурност на страната, а и защото в днешни времена именно националната обществена медия гарантира правото на информация за всеки българки гражданин.