В продължение на 4 години група от 7 души източили от държавния бюджет близо милион и половина.

Това се случило в периода от 2008 до 2012 година на територията на Джебел, Кърджали и София.

До 2008 г. ръководителят на групата Бехчет Али се занимавал с производство и законна търговия с плодове и зеленчуци. Фирмата му „БГ Фрут“ ЕООД, със седалище в Джебел внасяла плодове и зеленчуци от Турция и Гърция. Реализирала голяма част от тях на борсата в столичния кв. Слатина.

За да увеличи печалбата си, Бехчет Али решил да избегне плащането на ДДС. Реализирал това чрез фактури за фиктивен износ в Румъния и Словакия.

За целта тогава привлякъл първите двама участници в групата, експерти по счетоводство. Те съставяли или осигурявали от други фирми данъчни фактури за фиктивни вътрешно общностни доставки и недействителни транспортни услуги. Операциите вписвали в дневниците за покупки и продажби, а след това изготвяли неверни декларации по ДДС и ги внасяли в НАП-Кърджали.

На базата на текущата информация за стоковите наличности и реално дължим ДДС Бехчет Али определял в кой данъчен период да бъдат декларирани вътрешно общностни доставки.

В случай на разкриване на престъпната схема, била подготвена продажбата на дружеството на малоимотно и малограмотно лице, като дейността продължи с друга фирма.

На 27 октомври 2010 г. дружеството действително било продадено по предначертания план. От 9 август 2008 г. до продажбата му чрез престъпната дейност

държавният бюджет е бил ощетен с 1 044 226,29 лева.

Данъчните престъпления на групата продължили чрез дружество на нов привлечен в нея участник – „Ем Ди 68“ ЕООД (също със седалище в Джебел).

За периода до 10 май 2012 г. чрез фиктивни продажби на плодове и зеленчуци в страни от ЕС, както и недействителни транспортни услуги,

на бюджета е била нанесена щета от още 354 734,01 лева.

Специализираният наказателен съд призна за

виновни 7 лица за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, действала от 2008 г. до 2012 г.

на територията на Джебел, Кърджали и София.

Седем години лишаване от свобода получи Бехчет Али, ръководител на групата,

ощетила държавния бюджет с 1 398 960,30 лв. чрез избягване установяването и плащането на ДДС посредством отчитане на данъчни фактури за неизвършени вътрешно общностни доставки в страни от ЕС (които не се облагат с ДДС).

Двама от участниците в групата са осъдени съответно на 5 г. и 4 г. лишаване от свобода. Наложеното наказание на останалите четирима подсъдими е 3 г. лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок.

 

Присъдата на Специализирания наказателен съд на седемте участници в групата не е окончателна и може да бъде протестирана и обжалвана.

Специализираната прокуратура ще внесе протест срещу нея в частта, отнасяща се до наложените условни присъди

на четирима от участниците.