През следващите дни към нашата страна ще се пренася по-топъл въздух.

Ще се създаде и фьонова обстановка, сочат данните на Meteo Balkans. Към края на седмицата очакваме влошаване на времето и валежи от дъжд и сняг.

А ето и всички подробности за времето през новата седмица:

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник ще преобладава значителна облачност, с временни разкъсвания над Северна България. Вятърът ще е слаб от югозапад. На повече места в Дунавската равнина и Горнотракийската низина видимостта ще е намалена. Минималните температури ще са между минус 1°С и плюс 6°С.

Първият ден от новата ще започне с разкъсана облачност над по-голямата част от страната. Около обяд над западните райони ще се увеличи и на места, главно в западните и северозападни райони, ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен южен вятър с тенденция да се усилва.

Максималните температури ще са между 9-12°С, по-ниски в райони с трайна мъгла – до 8-9°С.

Времето в планините: Ще е предимно облачно, следобед – и с временни разкъсвания на облачността над масивите от Западна България. Ще духа умерен вятър от югозапад, но до полунощ ще се усили до бурен! Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра – около минус 1°. Условията за зимни спортове са благоприятни , но до обед. Бъдете внимателни – очакват се силни пориви на вятъра!

Времето по Черноморието: До обяд ще е предимно облачно и мъгливо, а след това облачността ще се разкъса. През деня ще духа умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 9°-12°С. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Прогноза за фини прахови частици: Очакваме повишаване на нивата на фини прахови над по-големите градове в сутрешните часове. Стойностите ще са между 60-100мкг/м3 при норма около 50 мкг/м3.

Времето на Балканите: Времето на полуострова ни ще се задържи предимно облачно и почти тихо. Временни разкъсвания на облачността се очакват в планинските райони. Над крайните северозападни райони ще започнат интензивни валежи от дъжд.

Времето във вторник, сряда и четвъртък

През следващите три дни от седмицата ще се задържи ветровито. Очакваните температурите чувствително ще се повишат, особено в Северна България и районите, разположени близо до северните склонове на планините, където температурите ще надминат 17°-20°. Облачно и мъгливо ще се задържи районите без проява на южния вятър, особено над северозападните части от страната и там температурите ще са под 10°С. На отделни места над Южна България ще има условия за слаби валежи.

Времето в петък

Промяна на синоптичната обстановка очакваме от петък. Времето в края на работната седмица ще се задържи предимно облачно със слаби валежи от дъжд над Южна България.

Времето през уикенда

Късно вечерта и през нощта срещу събота в западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Със застудяването в Предбалкана и по високите котловинни полета в Западна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Значителни валежи се очакват в Южна и Централна България.

В неделя ще е по-често облачно и на отделни райони в Южна и Централна България – със слаби валежи от дъжд. Вятърът в страната ще отслабне. Минималните температури ще са предимно между минус 3° и 4°, максималните – между 6° и 10°С и ще са нетипични за края на месеца.