Времето в началото на новата седмица ще се определя от преминаващ средиземноморски циклон, сочат данните, които Meteo Balkans анализира.

През следващите дни под негово влияние над нашата страна ще се задържи със значителна облачност и на много места над планинските райони и Предбалкана ще превали сняг. По-значителни ще са валежите над Южна и Източна България. Подобрение на времето очакваме към края на седмицата и температурите тогава ще се повишат.

А ето и всички подробности за очакваното време през новата седмица:

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и почти тихо. В Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще има условия за по-трайни мъгли. Минималните температури ще се понижат и ще са между минус 3°С и плюс 4°С.

Първият ден от новата ще започне със слънчево време седмица над по-голямата част от страната. Около обяд над западните райони ще се заоблачи.

Привечер и през нощта срещу вторник ще започнат валежи от дъжд, като по-значителни ще са те над Западна и Южна България.

Максималните температури до обяд ще са все още високи и ще са между 9-12°С, по-ниски в райони с трайна мъгла – до 8-9°С.

Времето във вторник, сряда и четвъртък

Над нашата страна ще се задържи облачно и дъждовно. По-значителни ще са явленията над Централна и Източна България. Над тези райони не са изключени и слаби гръмотевични бури.

Късно следобед във вторник в западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Със застудяването в Предбалкана и по високите котловинни полета в Западна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. По проходите ще има условия и за навявания.

В сряда застудяването ще продължи. Според глобеният модел GFS, по-значителни валежи от сняг се очакват в Северна и Североизточна България. Над Югоизточна България се повишава вероятността и от значителни валежи, придружени от гръмотевици.

Времето в четвъртък валежите временно ще спират и облачността ще се разкъса до слънчево време. Привечер и през нощта срещу петък от северозапад облачността отново ще се увеличи, но валежи не се очакват.

Височина на снежната покривка по данни на регионалния модел SPM. За периода 9-12-ти януари 2023г.

Максималните температури през трите дни ще са ще са между 5-8°С.

Времето в петък

Облачността в петък ще се задържи значителна и на много места над планинските райони ще превали слаб дъжд. Над 600-800 метра валежите ще са и от сняг. Следобед от запад облачността ще се разкъса.

Времето през уикенда

Разкъсването на облачността ще продължи и в събота и неделя и ще имаме и повече слънчеви часове. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се затопля.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.