По мярката за  компенсация за затворени бизнеси, така известна “24  лева или 80/0 от минималната работна заплата” до момента имаме подадени 4019 заявления от  работодатели за компенсиране на 19 576 работници за малко над 9 млн. лева. Вече са извършени първите плащания за 230 работодатели, като ще се извършват плащания през дните до Коледа и между празниците. Тя остава такава  31 декември – 24 лева и непроменена с минималната работна заплата, като по предложение на браншовите организации, обсъдено  със синдикати и работодатели на специално заседание  ще предложим тази мярка да се трансформира в 75/0, т.е. 75 % от осигурителния доход на заетите. Това заяви министър Сачева по време на брифинга в министерство на здравеопазването.

До сега това нямаше как да се случи, в предишния период на затваряне, защото  трябваше да се направи необходимото мярката да започне да работи бързо.  Осигурителният доход се засича почти с месец, след като бъде подадена съответната декларация от работодател. Така, че с оглед на бързината, която беше необходима взехме решение да бъде  два пъти обезщетението за безработица – 24 лева, но сега вече има достатъчно време и възможност да го направим 75 % от осигурителния доход. Това ще бъде обезщетението,  което ще получат хората от 1-ви до 31-ви януари, обясни министър Сачева.

Останалите мерки продължават да действат.

Мярката 60/40 и 80/20 за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт ще продължи да действа до 31-март, като за това ще бъде направена необходимата промяна в съответните нормативни документи. До момента по мярката 60/40 са запазени около 250 000 работни места. Служителите запазиха не само 100% от доходите си, но и работата си повече от три месеца. По мярката, която се отнася за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт  – 80/20 са подпомогнати общо 1700 работодатели и самоосигуряващи се лица. Мярката е отворена и за самоосигуряващи се лица. Запазени са общо над 40 000 работни места в тези сектори, като 9000 души са от транспортния бранш, заяви социалният министър.

Във връзка с детските градини и училищата по отношение на родителите, които получават целевата помощ,

подадените заявления към днешна дата са 32 298. Мярката  продължава да действа. Родителите на  ученици, след като бъде изработен алгоритъмът, ще могат   да кандидатстват за пари и през месец януари. Имаме достатъчно средства за мярката. От тези 32 298 подадени заявления към този момент са одобрени  10 532. Те ще получат за цял  месец една минимална работна заплата съответно пропорционална за толкова седмици, за колкото детето е било на дистанционно обучение.  Мярката ще продължи да действа, докато има необходимост от  този алгоритъм, който министър Вълчев ще изработи със социалните партньори по отношение на дистанционното обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас, поясни министър Сачева.

По мярката “Родители в заетост” – осигуряване на средства

за детегледачка от началото на пандемията до сега  са сключени 2 650 договора и са изплатени 20 млн. лева за родители, които ползват услугите на детегледачка.

Безработицата към месец ноември е 6, 7 % . Към  15  декември бележи слаб ръст – 6, 88 %. Смятаме, че до края на този месец няма да надвиши повече от 7 % като регистрираните безработни към днешна дата са 226 013 души,  а от началото на извънредното положение до сега  на работа са  постъпили 205 528 души, каза още Сачева.