От думите й стана ясно, че ще бъде нужна нова нотификация от ЕК за мярката 60/40 след 15 юни.

„Няма да се води компенсация на заплата, а субсидия”.

„Мярката ще действа след 15 юни така, както и досега, но няма да е нужно фирмите да са спрели работа, да са преустановили своята дейност, нито пък служителите да бъдат в непълно работно време. Ще е нужно да доказват само спад в приходите си.

Тези, които до момента са се възползвали, ще могат и занапред да се възползват от нея. Осигурителният доход ще бъде като този, който е обявен май месец. Ще има възможност работодателите да наемат и безработни лица“, обясни Деница Сачева пред медии.

Според нея може да има поява на некоректни работодатели, ако се вдигне осигурителният праг, тъй като работниците ще преминат на по-малко работно време.

„Осигурителните доходи се определят според националната класификация на длъжностите и професиите. Тя ги разделя съответно в 9 класа.  В последния клас са хората с най-ниско платен труд. Сервитьорите, готвачите и барманите са в клас 8. Ако един работодател ги осигурява в клас 9, това е нарушение и работодателят търпи глоби”.

Предлага се също, за да има възможност да се възползват работодателите от тази мярка да има декларирани данъчните задължения за 2020 година, но не и платени към момента на кандидатстването.

Единствено на този етап за сектор “Автобусен транспорт” тази мярка може да стане 80/20. Има предложения такава подкрепа да се окаже и за сектор “Туризъм”, но още няма окончателни решения.

Относно учениците министър Сачева обясни, че 11 млн. лв. са отделени за бъдещите първолаци, вероятно и за осмокласниците ще бъде такава сумата.