„От началото на извънредното положение до сега имаме 61 644 лица, които са подали заявление като търсещи работа. Това са безработни лица, хора освободени от работа, хора, които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи”.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в МС.

От тях 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, а 9830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение.

За последните 20 дни колегите от бюрата по труда са обработили над 103 000 различни заявления. Всички срокове действат автоматично и се удължават автоматично. Хората с изтичащ ТЕЛК или НЕЛК, така и тези, които имат право да ползват различни социални помощи, трябва да знаят, че сроковете се удължени до края на извънредното положение. Не е нужно да ходят в съответните служби“, поясни Сачева.

Средно в бюрата по труда трябва да се обслужват около 4000 души дневно.

„Във всички областни градове ще бъде осигурена полиция, която да следи за реда. В много от градовете открихме и допълнителни офиси, за да могат хората да се обслужват максимално бързо. Безработните могат да ползват различни консултации за издаване на служебни бележки и възстановяване на регистрации”, поясни министърът.

В момента се приемат заявления по постановлението за мярката 60/40. Приемат се и заявленията за обезщетение към НОИ.

Всички документи в бюрата по труда могат да бъдат подавани електронно или по пощата. Заявленията могат да бъдат свалени от интернет страницата на Агенцията по заетостта, да се попълнят и да се изпратят.

„Имаме възможност да направим служебен контрол на данните, които са подадени в заявлението. Още веднъж призовавам тези, които могат, да не идват на място. За съжаление, броят на хората, които използват електронни услуги е много малък – става въпрос за едва 3 %”, обясни Деница Сачева.

На брифинга стана ясно, че до момента от НОИ са отпуснали 15 404 лв. за парични обезщетения.

„Средният размер на обезщетенията е около 650 лв.“, каза Сачева.