Основната депутатска заплата през следващите 3 месеца ще е почти 5000 лева, което не включва допълнителни проценти за участия в комиси

Новите депутати ще получават с 220 лева по-високи базисни заплати от предшествениците си в 46-тото Народно събрание. Възнагражденията на висшите държавници зависят от доходите в обществения сектор, измерени от Националната статистика и се променят всяко тримесечиe или 4 пъти в годината.

Депутатът получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието.

Заплатите на премиера и на председателя на Народното събрание са еднакви. Те взимат депутатска заплата плюс още 55%. Президентът се подписва върху две депутатски заплати.

Основната депутатска заплата през следващите 3 месеца ще е почти 5000 лева, което не включва допълнителни проценти за участия в комисии.

Председателят на Народното събрание и премиерът ще получават основно възнаграждение над 7650 лева, с 340 лева повече, и това е без класове за прослужено време.

Президентската заплата гони 9900 лв. отново без проценти за стаж. Увеличението е над 440 лева. В същото време все още не е ясно, ще има ли увеличение за минималните заплати догодина.

Преди 5 години депутатите се подписват за основна заплата около 3000 лева. Последните, които излязоха Народното събрание, взимаха 4700, а новите ще са с почти 5000 лева заплата първите 3 месеца.

Свиване на депутатските пари обсъждаха и в последното Народно събрание, но без резултат.