Полетите от Русия за Варна за месец юни са 46 на брой, а тези за Бургас – 137. Само за май има отменени полети от Русия, а за останалите летни месеци графиците на полетите остават, поне към момента.

Съмненията дойдoха, след като сайтът travelnews.bg публикува твърдение, че руските туристи може да не дойдат в България това лято заради търканията между двете държави и изгонени дипломати. За източник на информацията бе посочен членът на УС на Бургаската регионална туристическа камара Евелина Пулева. Самата тя обясни пред “Капитал”, че е говорила пред журналисти за отменени полети през май, като по информация в сдружението след 1 юни, поне към този момент, няма свалени програми.

Така този сезон по-скоро се очакват туристи по морето от Русия. Пазарът е ключов, като в силни години ваканцията си тук са прекарвали 500 хил. руснаци, а имоти имат няколко десетки хиляди.

Забавяне, не отсъствие

Още през март организации в туризма настояха да се започне по-активна подготовка за летния сезон, особено за източните пазари, където се налага и издаване на визи, но това не се случи. Макар че за начало на летния туристически сезон бе формално обявен 1 май, де факто не бяха предприети стъпки: здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед как ще влизат чуждите туристи през лятото едва на 29 април, а визи за руснаци не се издаваха.

Това заедно с мерки в други държави предопредели и “празен” Великден за българските курорти откъм чужди туристи заради невъзможност да се организират каквито и да е програми и резервации. “Интересът към България от Русия е висок и не трябва да се създават пречки за пътуванията”, коментира Пулева.

По думите й на 29 април е имало среща между българския бизнес и руски туроператори, които са проявили интерес и към нови предлагани програми.

Графикът на полетите от Русия е достъпен на сайтовете на летищата във Варна и Бургас, като там се вижда, че във Варна всеки ден ще каца S7 Airlines от 1 юни, като има полети още на Aeroflot, Nordwind Airlines, NordStar, като в Бургас картината е по-пъстра: има планирани полети и на AzurAir, UralAirlines и др. Каква част от тях ще се реализират не може да се прогнозира: през последната година заради несигурната ситуация покрай пандемията от коронавирус голяма част от програмите се отменят малко преди началната им дата.

Източник: Капитал