Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се заклеха за втория си мандат на „Дондуков” 2. Те положиха клетва в Народното събрание.

Церемонията продължи с химните на България и на Европейския съюз.

„Скъпи сънародници, преди пет години вие ми подарихте и поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за единението и добруването на нашия народ. За суверенитета и сигурността на многовековната ни държава. Пет години по-късно вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата, за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат първите ми думи са за признателност към вас, скъпи съотечественици. Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които се крепеше”, каза Радев в речта си пред депутатите.

Според президента гражданският бунт през 2020 г. срещу „мафиотизацията на властта” е извадил факти и процеси, които тя е премълчавала.

генерал агрохимикали

Докато президентът изричаше тези думи от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

„Българите въстанаха срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър на злоупотребите и кривото огледало на медиите. Срещу бедността, безпътицата и безправието, които прокудиха стотици хиляди наши сънародници зад граница”, отчете Радев.

В обръщението си държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия. Президентът настоя и за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите.

Румен Радев посочи, че трябва да се осигурява държавна подкрепа за българската култура, на която разчитаме да изгражда духовни ценности и да сплотява нацията.