Днес подписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април – една седмица преди най-ранната възможна дата.

Това каза президентът Румен Радев в обръщение към народа.

„Очаквам всички институции да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен“, заяви Радев.

„Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията още не са отминали, къщи и стопанства все още са под вода, а хиляди хора все още очакват подкрепа. Във време, в което институциите се изпразват от съдържание и изборите добиват съдбовно значение. За първи път ще провеждаме избори в условията на пандемия и масиран машинен вот. От отговорността на институциите зависят ефетивността и прозрачността на изборния процес“, посочи държавният глава.

Макар отдавна да е известно, че изборите ще се провеждат в условията на пандемия, никоя институциия не предприе действие за осигуряване на условия и за повишаване на избирателната активност.

Консултациите показаха, че въпросите са повече от отговорите. Всеобщ е консенсусът, че компетентните органи трябва възможно най-рано да обявят адекватни мерки за безопасност на служителите в изборната администрация и за повишаване на избирателната активност, отбеляза Румен Радев.

Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на хората под карантина.

Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения, като гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат силно затруднени и дори в невъзможност да упражнят конституционното си право на глас, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи.

Също така справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот“, заяви президентът.

Доводите срещу промени в Изборния кодекс преди изборите неведнъж са били пренебрегвани.

Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност, защото се вижда, че в условията на пандемията се взеха много дълго отлагани решения и бяха превеждани веднага в изпълнение. Макар преди два дни да бях уверен писмено от ЦИК, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди избориня ден, очаквам комисията в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти, обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на сертифициране и тестване, да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и за информиране на гражданите за машинния вот.

Очаквам също така да предприеме необходимите действия за актуализация на избирателните списъци и за осветляване на изборната администрация на всички нива, както и на “Информационно обслужване”, коментира Радев.

Събитията от миналата година показаха, че българите желаят промяна. Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и решения за възстановяване и модернизация и пълноценна европейска интеграция изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно, адекватно, действено правителсто. В същото време, дейностите, които трябва да извършат отговорните институции и изборната администрация за подготовка специално към такива избори изискват време и пълна мобилизация, каза още Руемн Радев.