„Бюджетът за следващата година е нереалистичен и неадекватен”.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

„Следващият кабинет ще бъде поставен в много тежка ситуация – опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и най-вероятно социално напрежение. Защото приходите при този бюджет няма откъде да дойдат, съответно социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени. Този бюджет ни въвлича във все повече държавни дългове”, смята държавният глава.

Той обясни, че по пример на тези преди него, няма да налага вето на бюджета, който е инструмент на правителството.

Относно новите мерки, Радев заяви, че са “пожарни и закъснели”.

„Използването на тази криза води до загубите на човешки животи. Години наред медици напускат страната, Здравната каса се източва, закриват се общински болници. Лятото, знаете, не се взеха никакви мерки. А сега се опитва да се внуши, че виновни са болните. Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата. Умират от лошо качество на живот, от блокирането на лечението на други, не по-малко опасни болести”, каза Радев.

Той апелира за спазване на мерките, за да се разтовари колкото може работата на лекарите и медицинските сестри.

Според президента България трябва да даде съгласие за начало на преговорите на Северна Македония, след като се признаят обективните исторически факти и процесът по изкоренявана на езика на омразата стане устойчив и необратим.