Българският икономически експерт Кристалина Георгиева очевидно е напът да наследи Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се Георгиева да бъде единственият кандидат, който ще бъде разгледан за позицията, предава Ройтерс, като се позовава на двама източника, запознати с процеса на подбор във Вашингтон. Крайният срок за номинация на потенциални противници изтича в събота в 05:59 ч. CEST. Единственият известен потенциален конкурент, бившият министър на финансите на Великобритания Джордж Озбърн, реши да се откаже. Говорител на МВФ отказва коментар.

Единствената възможност Георгиева да има конкуренция, е да има таен кандидат, който засега не е обявявал открито намерението си да се конкурира за поста. Правилата на МВФ забраняват оповестяването на подобни кандидатури, ако самият кандидат не заяви публично намеренията си.

66-годишната Георгиева направи поредна крачка към позицията в четвъртък, след като страните членки на МВФ гласуваха за премахване на възрастова граница за управляващия директор. Подзаконовите нормативни актове изискваха управляващите директори да са под 65 години, когато заемат поста си, и им забраняват да заемат позицията след навършването на 70-ия си рожден ден.

Георгиева би заменила 63-годишната Кристин Лагард, бивш френски финансов министър, която ще оглави Европейската централна банка, след като осем години ръководи МВФ.

Бордът на МВФ възнамерява да вземе решение за следващия управляващ директор до 4 октомври, две седмици преди годишните срещи на Световната банка и МВФ. Фондът се управлява от европеец от основаването си в края на Втората световна война.

Георгиева беше номинирана от страните от ЕС през август като компромис след дълбоки разногласия по отношение на други кандидати и многократни кръгове на гласуване във водения от Франция процес. Тя е заемала многобройни висши позиции в Европейската комисия, включително комисар по бюджета, и има задълбочени познания за развиващите се пазари, обслужвани от Световната банка.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин, който контролира най-големия блок за гласуване в борда на МВФ, се изказа наскоро положително за постиженията на Георгиева в Световната банка.

Източник: Investor.bg