Отпадането на епидемичната обстановка трябва да означава само едно – долу маските.

Това заявиха в своя позиция, разпространена до медиите, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

„Отпадането на епидемичната обстановка означава единствено спиране на и без това липсващата подкрепа за българския бизнес и на бонусите за всички работещи на първа линия в борбата с COVID-19. Това разбрахме от изказване на председателя на комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев”, пише още в позицията. От там припомнят и думите на председателя.

“Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка”, каза Тонев и допълни: “Ще се наложат промени в закона, за да останат маските в обществените места и без епидемична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали.”

От бранша са на мнение, че държавата отново използва популистки методи, с които да каже, че мерките падат, но всъщност така отнема от трудещите се хора и бизнеса подкрепата.

„Така вземат мижавата подкрепа, която държавата се правеше, че им оказва, а да остави всички рестрикции, които налага. И да не забравяме, че от две години, не само персоналът в заведенията, а и изобщо на служителите в търговските обекти, се налага да работят с поставени маски. Е, ние не сме съгласни повече с този тормоз и кошмар. Крайно време е да загърбим имитацията на мерки, които водят единствено до условия за корупция и извиване на ръце. Крайно време е да спрем бизнеса. Бизнесът, свързан с пандемията. Мислите си, че е хитро, но е много прозрачно. Вече сме се отказали да ни помагате, но сме на фаза, при която настояваме поне да не ни пречите. Ако пречите нарочно, молим – спрете! Ако го правите от некадърност, опитайте да се ограмотите в най-кратки срокове, докато още съществуваме. Отпадането на епидемичната обстановка трябва да означава само едно – долу маските”, пише още в позицията.