„Репортери без граници“ са ужасени от политическия натиск, довел до отстраняването на водеща в националното радио и спирането на излъчването на сигнал за повече от пет часа“. Това се казва в позиция на неправителствената организация, публикувана в петък.

„Репортери без граници“ разказват историята, около свалянето на Великова, подчертавайки нейната убеденост, че свалянето и от ефир е свързано с процедурата по избор на нов главен прокурор, в която единствен кандидат за поста е настоящият зам.-главен прокурор Иван Гешев. От неправителствената организация споменават също и, че от радиото, чиято позиция бе променяна на няколко пъти, твърдят, че причината за спирането на сигнала е техническа, а прокурорската проверка посочи, че единственият виновник е техническият директор.

Припомнени са и думите на подалата оставка като зам.-главен редактор на „Хоризонт“ Даниела Късовска, която заедно с пенсионираният директор на програмата Ивайло Савов, говори за зависимост и оказван натиск върху генералния директор на радиото Светослав Костов.

„Този опит да се запуши устата на журналист, за да се защити единственият кандидат на управляващата партия за главен прокурор, илюстрира липсата на независимост в българските обществени медии и контрола, който определени политици упражняват над редакционната им линия“, казва директорът на „Репортери без граници“ за ЕС и Балканите Полин Аде-Мевел като добавя, че с оглед на засилващия се тормоз над независимите медии в страната, потенциалното назначаване на Гешев за главен прокурор ще доведе до още по-голям натиск върху медиите.

Заради ситуацията в националното радио в петък от БСП поискаха парламентарна комисия да разгледа случая, а подобно позиция бе изказана и от премиера Бойко Борисов.

Източник: “Свобода Европа”