Нов случай на африканска чума по прасетата е регистриран в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“, това каза за Агенция „Фокус“ инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

По думите му случаите на територията на предприятието стават общо 4. Другите три, освен този са в ДЛС „Искър“, ДГС „София“ и ДГС „Елин Пелин“.

„Няма намерени умрели трупове, а въпросното диво прасе е намерено в капан и пробата е положителна. Тъй като пробата е излязла вчера, днес трябва да излезе заповед от БАБХ и респективно веднага след това ще има заповеди от Изпълнителната агенция по горите, която ще определи инфектираната зона в рамките на 200 кв. км., за да се види къде ще бъде забранен лова и къде ще бъде ограничен достъпа за посещение в горските територии, доколкото е възможно“, обясни той.

Инж. Дамянов допълни, че за периода от началото на август в държавните райони на територията на ЮЗДП са отстреляни 136 диви свине, а в районите на ловните сдружения са около 52-53 диви свине. Той добави, че ловците са направили над 500 претърсвания в техните ловно-стопански райони за трупове на диви свине, а в държавните ловно-стопански райони претърсванията са 230. Каза още и, че при ловците работят 50 капани за улов на дива свиня, а в държавните райони капаните са 90.