Когато апаши задигнат кола,

те обикновено не я карат, а продажбата й на трето лице е почти невъзможна. Безспорно има и „смелчаци”, които пренабиват номера на рама и двигател, сменят регистрационните табели и я ползват, но това вече е все по-рядко, защото рискът да бъдат хванати е все по-голям. Поради тази причина

през последните години крадците на автомобили преустроиха „бизнеса” си.

Откраднатият автомобил обикновено стига на собствен ход до „депо” за разфасоване във възможно най-далечен край на страната. Това реално е последното пътуване на машината. Там тя бива разглобена и частите й се разпродават. Понякога парите, които апашите вземат от това са много повече отколкото, ако колата бъде продадена цяла дори от самия собственик. При това е по-безопасно, защото няма как да се разбере дали определена част е от краден автомобил. Това е възможно само по номера на двигателя, ако той бъде продаден цял и на рамата, ако се продаде част от купето, върху което не е маркиран номера й.

В последното разбито депо вчера полицаите намериха множество части и вещи от автомобили. Попаднали на разглобен „БМВ Х3“ и краден „БМВ Х5“.

Крими-работилницата се намирала в частен имот в радомирското село Долни Раковец. Вече са назначени експертизи, които трябва да установят произхода на иззетия автомобилен арсенал. Първоначално за срок от 24 часа с полицейска заповед са задържани 34-годишен радомирец и двама перничани, на 22 и 25 години. Привлечен като обвиняем за незаконната дейност е 34-годишеният, на когото е наложена 72- часова мярка за задържане. Мъжът е

криминално проявен, познат със закана за убийство, хулиганство, средна телесна повреда и поправка на идентификационни номера на моторно превозно средство.

Осъждан е и е изтърпял пробация. 25-годишният има условна присъда за причиняване на смърт по непредпазливост.

Акцията е проведена на 20 февруари от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Перник и колегите им от РУ – Радомир.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 215, ал. 1 от НК и действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура – Радомир.