Започна извънредното заседание на Народното събрание. На него депутатите изслушват вътрешния министър Бойко Рашков заради кадрите с насилие над протестиращи по време на антиправителствените протести срещу кабинета „Борисов 3”.

„Не е случайно, че протестиращите са влачени зад колоната. Тук има задколоние. Там са разчитали, че тази камера, дори да работи, няма кой да подаде тази информация. Тази камера е заснела какво се случва зад колоната. Този запис се е съхранявал в НСО и на 17 юли – седмица след инцидента, е изискан от СДВР и е получен от НСО. Тоест, всичко е било известно още тогава.

Някой бил крил тези материали, някой – намеква се, че някой като мен ги е крил една година”, обясни Рашков.

Поведението на полицаите граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение възмущава всички, категоричен е министърът.

Рашков обясни информация, че един от лежащите е загубил съзнание.

генерал агрохимикали

„Състояние, временно опасно за живота, квалифицирано като средна телесна повреда. Ако това е вярно, къде е административното наказание. Къде е наказанието по НК”, попита той.

От проверката, която се е извършила в СДВР, са разпознати четирима от полицаите.

„Единият – началник на отдел, на който са наложили наказание две години лишаване от право на повишаване. На друг – пак наказание за една година. Останалите двама – с порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка и избраните санкциите, нищо повече. Единият от тях, очевидно се ползва с доверието на главния прокурор и в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор. Вероятно главният прокурор, виждайки от кадрите, как се справя този човек с побоищата на площада в София, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита”, коментира Рашков.

В Пленарната зала са и част от протестиращите, към които е проявено насилие – Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Депутатите аплодираха младежите на крака.

„Филмчето показва ужасяващите факти, че управлението на режима „Борисов” няма аналог в ЕС. Ужасяваща диктатура, боравеща със средства, които използват по време на война. Както правеха в Ирак, Сирия, Афганистан. Трупат на купчини деца, осмелили се да знаят гражданските си права и да се борят за свободата си”, каза Николай Хаджигенов.