„МВР не слугуваше на нито една политическа партия на тези избори”.

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков. Той представи резултатите от мащабната полицейска операция срещу купуване на гласове.

„Нашите усилия бяха насочени към това да се проведе честен вот и постигнахме този резултат. От много дълго време в страната ни не е имало такъв успех – да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това. Данните показват, че такъв вот е снижен до минимум или го е нямало, така че не се е отразил на крайния резултат от изборния процес”, заяви Бойко Рашков.

„Имаме много повече образувани досъдебни производства за купуване и продаване на гласове. Те са близо 100 на брой. Преди 4 април се брояха на пръстите на двете ръце”, каза Рашков.

И отправи упрек към предишното ръководство на МВР, че „не си е мръднало малкия пръст”, за да предотврати този вид престъпност.

„Ние в МВР трябва да се гордеем, че постигнахме резултати, които показват реалния вот в страната. А той се вижда в българския парламент”, каза вътрешният министър.

Той припомни, че в Хасковска област са намерени списъци с 28 000 избиратели.

„Никога до този момент у нас не са откривани списъци с лица, които се готвят да им бъде платено, за да гласуват за определена партия”, коментира вътрешният министър.

Той коментира и случая с кмета на село Бата, Поморийско.

„Образувани са 2 досъдебни производства. По отношение на едното му е повдигнато обвинение от българската прокуратура. Взета му е мярка. Обвинението е за криминален вот. Давал е пари за гласуване. Аз ли трябва да му се извиня? Не виждам основание да правя това”, каза Рашков.

„На предишни избори отговорността на полицейския състав е била единствено да се достави машината за гласуване”, каза зам.-министър Емил Ганчев. „Ние предприехме нова тактика и предприехме тази полицейска операция”.

Ганчев отхвърли обвиненията, че МВР е изплашило хората и затова те не са отишли да гласуват.