Президентът Румен Радев посети временния пункт при ГКПП Дунав мост, откъдето влизат бежанци от Украйна. Той очаква държавата да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт по отношение на бежанците.
Според него на първо място трябва да се подобри координацията, за да се подобри помощта за бежанците и те да знаят къде могат да получат подкрепа.

По думите му Националният кризисен щаб трябва да дава по-добра информация и не е достатъчен само телефон за връзка. Очаква се скоро да има единен портал с подробна информация, съобщава Дневник.

“Надявам се, че тази криза ще даде на 47-ото Народно събрание възможност да задейства нещо, което отдавна очакваме. Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с издаването на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора. Те трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование и медицински услуги”, подчерта Радев и настоя, че това трябва да бъде част от демографската политика на България.

Според държавния глава България има основание да претендира да бъде място за преговори между президентите на Русия и Украйна за постигане на мир, но това трябва да стане и в координация с Европейския съюз. Той повтори тезата си, че Русия може и да спечели войната, но няма да спечели мира, защото мир не се печели с агресия. Радев припомни, че Русия включи България в списъка си с “неприятелски държави”, което по думите му е “неудачно решение”.