Представителите на работодателските и синдикалните организации у нас поискаха от народните представители в новото 45-о Народно събрание да се забързат по приемането на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

По думите им въпросният План е на „висока степен на завършеност“.

,,В настоящия момент в парламента се водят бурни препирни именно по Плана за възстановяване и устойчивост. Той вече е в Народноно събрание, но може би трябваше доста по-рано да бъде там. Осем месеца с изпълнителната власт работим във формат на работни групи и политически срещи. Първата такава беше през август 2020 г. През всички тези месеци имахме доста тежки разговори и ви уверявам, че от първия вариант до последния вариант той ще изглежда по коренно различен вариант. Това, смея да твърдя, е благодарение на нашите усилия и натиск”

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на брифинг.

По думите документът се нуждае от съвсем малки, но необходими корекции, тъй като той е на висока степен на завършеност и не е нужно да се подлага на цялостна преработка.

Дефицитът на бюджета за първото тримесечие в този политически дебат за жалост се подминава.

За първи път от седем години завършваме с дефицит от над 560 млн., който се дължи на разходите в подкрепа на един или друг субект в икономиката и домакинството.

Очевидно е, че не може да продължим с нови кризисни мерки, просто защото бюджетът няма да издържи, той няма такива ресурси.

„Той трябва сам по себе си да акумулира ресурси“, допълни Димитров и уточни, че е нужна намеса на заемен ресурс.

,,Говорейки за заемите, сме посочили, че в мерките, икономиката и социалната сфера за запазване на заетостта са необходими средства, с които бюджетът не разполага. Ето защо в следващите месеци трябва да поискаме допълнителен заем по програмата “Sure”, каза още президентът на КНСБ.

В заключение Пламен Димитров подчерта, че ще се търси обществения консенсус, за да може и парламентът, и обществено значимите фигури у нас да потвърдят и приемат Плана за възстановяване и устойчивост, за да може българския бизнес да получи първите средства още през септември или октомври тази година.

„Планът наистина е доста голям като обем, но въпреки това задачата не е толкова сложна за решаване. Има време до 30 април да се доработи Планът“, посочи от своя страна и председателят на АИКБ Васил Велев.