През зимата медът се използва не само за подслаждането на любимия ни чай и някои други ароматни напитки, но и като за средство, което предпазва от вируси. От години натуралният продукт се използва за подсилване на имунната система заради неговото силно антимикробно действие.

В магазините се продават различни видове мед. Цената им обаче не бива да бъде определяща за качеството, съветват специалисти. Според тях, най-лесният начин да проверите дали медът е истински, е да обърнете буркана с капачката надолу още в магазина. Ако се образува въздушен балон във формата на ябълка, то това е сигурен знак, че в него няма примеси. В случай, че в меда се образуват множество балончета и той се разтича по стените на буркана като вода, то е по-добре да не го купувате.

Истинският и вкусен мед се познава и по това, че може да кристализира. При фалшивия това не се получава или става на нива – отгоре може да е втечнен, а надолу по-гъст.

Предпазва от грип

Както стана ясно, ако не сте алергични към меда или нямате други противопоказания, трябва да ядете повече от него през този сезон. Той има антибактериални и противогъбични свойства.

Медът е натурален антисептик, като в зависимост от това от какво е добит, той може да прогони микробите, попаднали в тялото и да спомогне за по-бързото възстановяване при инфекции.

Зарежда с антиоксиданти
 
Качественият мед, в който няма глюкоза и други примеси, съдържа химикали, които действат като антиоксиданти, от които организмът има нужда през зимата, за да се предпази от вируси. Те предпазват клетките от вредното влияние на свободните радикали, които могат да ни разболеят.

Помага при проблеми с храносмилането

Консумацията на мед се препоръчва при запек, диария, болки в стомаха и други неразположения. Попадайки в организма, веществата в меда се борят с вредните бактерии, които причиняват подуване, гастрит и колит.

Източник: Dnes.bg